świat czekoladyŚWIAT CZEKOLADY

Czekolada nie jest odkryciem naszych czasów. I choć trudno jednoznacznie stwierdzić, kto jako pierwszy odkrył smakowe i odżywcze właściwości owoców kakaowca, wiadomo, że dla Majów i Azteków były one niczym środek płatniczy np. 100 ziaren kakaowca stanowiło równowartość niewolnika.

Z ziaren kakaowca przyrządzano wówczas orzeźwiający napój, mieszając je z mielonymi nasionami anyżu, czerwoną papryką i cynamonem. Słodki smak napoju uzyskano dopiero w XVI wieku, kiedy trafił on na europejskie stoły za sprawą hiszpańskich konkwistadorów i włoskich kupców.

Za europejskiego odkrywcę czekolady uważa się Krzysztofa Kolumba, który przywiózł do Hiszpanii ziarna kakaowca jako ciekawostkę. W 1580 roku powstała tam pierwsza wytwórnia czekolady, która zaczęła cieszyć się coraz większą popularnością w innych krajach Europy.

Temat czekolady przewijał się wielokrotnie w różnych źródłach historycznych a także za sprawą sławnych osób, dla których czekolada miała wartość szczególną. Tak na przykład, Casanova okrzyknął ją 'eliksirem miłości', popijając zamiast szampana. Napoleon wypijał filiżankę czekolady przed każdą bitwą, ponieważ wspomagała pamięć i pobudzała pracę mózgu. Markiz de Sade raczył gości afrodyzjakiem z domieszką czekolady, a markiza de Coëtlogon wmówiła mężowi, że powodem urodzenia przez nią czarnego dziecka są właśnie czekoladowe smakołyki.

Dziś czekolada cieszy się równie dużym uznaniem i to nie tylko na rynku spożywczym. Stosuje się ja z powodzeniem jako składnik wielu perfum oraz produktów kosmetycznych, dzięki którym skóra staje się jędrniejsza i później się starzeje.

Dla wielu czekolada jest także synonimem leku. Hamuje kaszel, nerwicę, anemię czy apatię, zmniejsza ryzyko zawału serca oraz osłabia symptomy depresji czy zespołu przedmiesiączkowego. Wszystko to zasługa obecnych w czekoladzie mikroelementów, poprawiających nastrój, rozjaśniających umysł i zwiększających przepływ energii.

Nic więc dziwnego, że trudno nam się oprzeć czekoladowym smakołykom, mimo ich dużej wartości kalorycznej. Tę skłonność do czekoladowej przyjemności uwieczniło wielu ludzi pióra, jak na przykład amerykańska poetka Judith Viorst, pisząc: "naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek".

Czekolada stała się na tyle cennym materiałem badawczym, że doczekała się własnej dyscypliny naukowej. Przedmiotem "czekologii" jest badanie związku między podświadomością a kształtem, nadzieniem i kolorem wybieranych czekolad. W myśl tej dyscypliny, dokonywany wybór jest kluczem do poznania czyjejś osobowości.

Dlatego tym bardziej wierzymy, że potwierdzeniem cenionej przez Państwa najwyższej jakości czekolad i ich niepowtarzalnego smaku jest wybór produktów Union Chocolate.